Mieke Stevens | Zorgr

Mieke Stevens

Psychosomatische fysiotherapeut
Haptotherapeut

Al sinds mijn opleiding fysiotherapie had ik het idee dat er achter fysieke klachten vaak een verhaal schuilgaat, en dat een puur lichamelijke aanpak vaak geen duurzame oplossing biedt. Een puur biomedische benadering is soms niet voldoende, vandaar dat ik mij via aanvullende opleidingen heb gespecialiseerd. Kijken naar hoe iemand in zijn lijf zit is vaak de sleutel tot het aanpakken van pijn- en stressklachten.

Bij een dergelijke integrale benadering is er naast aandacht voor de lichamelijke klacht ook aandacht voor sociale en psychologische factoren. In jargon heet dat 'niet volstaan met een uitsluitend somatische symptoom-gerichte aanpak'. Ik vind een dergelijke integrale aanpak zeer belangrijk, omdat cliënten (juist met stressgerelateerde klachten) nog al eens tussen de 'paramedische wal' en het 'medische schip' vallen.

Beschrijvingen en ervaringen van mensen die te maken hebben met lichamelijk 'onverklaarde' en stressgerelateerde ongemakken, gaan vaak over processen waarvan de oorzaak niet makkelijk aanwijsbaar is. Medisch onderzoek levert in die gevallen vaak niets concreets op en doorgaans effectieve, goed helpende behandelmethoden hebben minder of geen resultaat. Kernwoorden van mijn werkwijze zijn 'open' en 'interdisciplinair'. Er geldt niet één specifieke methode als uitgangspunt voor de behandeling.

Behandelingen

evidence basednon-evidence based
Adem- en
Ontspanningstherapie

Wat is adem- en ontspanningstherapie?
Met deze therapie leer je op een natuurlijke en ontspannen manier adem te halen. Aan de hand van verschillende oefeningen word je bewust van je ademhaling en leer je hoe je beter kunt ontspannen.

lees meersluit
Fascia therapie

Wat is fascia therapie? 
Fascia is de Latijnse benaming voor bindweefselvliezen, die alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeven. Deze vliezen vormen een heel netwerk in het lichaam en zorgen er voor dat alles met elkaar verbonden is. Daarnaast zorgt het ervoor dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. Als de fascia in slechte conditie is kan dat pijn veroorzaken. Fasciatherapie is een zachte vorm van manuele therapie. Het bindweefsel staat centraal in deze behandelingsvorm.

lees meersluit
Haptonomische
fysiotherapie

Wat is haptonomische fysiotherapie?
Bij fysiotherapie op haptonomische basis is er veel aandacht voor wat je zélf met je lichaam kunt. Je wordt je door de therapie meer bewust van spanningen, emoties of blokkades, die mede oorzaak kunnen zijn van de lichamelijke klachten. Door bewustwording ontstaan meer mogelijkheden om met je klachten om te gaan. Tevens krijg je meer inzicht in het ontstaan van de klachten en hoe je ze in de toekomst kunt proberen te voorkomen. 

Welke klachten worden hier zoal mee behandeld?
Naast alle gangbare fysiotherapeutische klachten, kunnen ook klachten als stress en hoofdpijn goed behandeld worden hiermee.

lees meersluit
Haptotherapie
(haptonomie)

Wat is haptotherapie?
Haptotherapie is de toegepaste therapievorm van haptonomie. Letterlijk betekent haptonomie de leer van het menselijk gevoel. Bij haptotherapie is de aanraking tussen de therapeut en de client een belangrijk onderdeel van de therapie. Het is gericht op het bewust maken van gevoelens en het bevordert je lichaams- en zelfbeeld.

lees meersluit
Psychosomatische
fysiotherapie

Wat is psychosomatische fysiotherapie?
Psychosomatische fysiotherapie is een verzamelnaam voor therapieën waarmee spanning- en stressklachten met een geestelijke of emotionele onderliggende oorzaak worden verholpen. Soms volstaat reguliere fysiotherapie niet omdat het herstel door psychische factoren wordt belemmerd. Met name stress kan de balans in het lichaam goed verstoren en daardoor herstel bemoeilijken. Bij psychosomatische fysiotherapie wordt niet alleen aandacht besteed aan je fysieke klacht, maar ook aan de achterliggende emotionele oorzaak. 

Welke klachten worden hier zoal mee behandeld?
Vaak staan de lichamelijke klachten op de voorgrond, zoals bijvoorbeeld duizeligheid, nekpijn en hyperventilatie. Maar patiënten kunnen ook psychische klachten hebben zoals lusteloosheid, gejaagdheid, piekeren en slaapstoornissen.

lees meersluit
Verlies- en
rouwverwerking

Wat is hulp bij verlies- en rouwverwerking?
De wijze waarop iemand het verlies van een dierbare verwerkt is heel persoonlijk en tevens afhankelijk van de omstandigheden rond het overlijden. Acceptatie kan moeilijker zijn wanneer afscheid nemen niet mogelijk was. Door middel van behandeling gericht op verlies- en rouwverwerking word je geholpen om de stappen van rouw te doorlopen op de voor jou best passende wijze. Hierbij wordt gekeken naar alle emoties die erbij komen kijken en naar jouw persoonlijke situatie.

Welke klachten worden hier zoal mee behandeld?
Nabestaanden kunnen naast psychische klachten (verdriet, angst, hulpeloosheid, wanhoop, boosheid, teleurstelling, schuldgevoelens) ook lichamelijke klachten ervaren (vermoeidheid, hoofd-, nek- en rugpijn, hartkloppingen, hyperventilatie). Goede begeleiding in het rouwproces kan hierbij helpen en klachten verminderen of voorkomen.

lees meersluit

Profiel

Leeftijdsgroep: 
Volwassenen
Ouderen
Hoe lang ben je al actief als zorgverlener?: 
41 jaar
Bij welke beroepsvereniging ben je aangesloten?: 
Vereniging van Haptotherapeuten (VVH)
BIG nummer: 
90027888

Praktijk

Betaalmethoden: 
Via zorgverzekeraar
Betaling achteraf
Faciliteiten: 
Rolstoeltoegankelijk

Specialisme(s)

Angsten
Lichamelijke spanningsklachten
Onverklaarbare spier- en gewrichtspijn
Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijk klachten (SOLK)
Praktijk Mieke Stevens
Huijgenslaan 1
5615LL
Eindhoven
Openingstijden: 
zondag: Gesloten
maandag: 8:00-18:00
dinsdag: 8:00-18:00
woensdag: 8:00-18:00
donderdag: 8:00-18:00
vrijdag: 8:00-18:00
zaterdag: Gesloten
Ik accepteer de algemene voorwaarden: 
Ik kies voor het Zorgr jaarabonnement t.w.v. €180: 
Ik accepteer de kosten: