Complementaire zorg | Zorgr

Wat valt daaronder?

En wat kun je ermee?

Full width background: 
image/svg+xml

Complementaire zorg

Complementaire zorg betekent letterlijk 'aanvullende zorg'. Deze zorg komt dus niet in plaats van de gangbare medische zorg, maar voegt daar iets aan toe. Het kan bijdragen aan je herstel en kan ervoor zorgen dat je je goed voelt op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Voor sommige vormen van complementaire zorg bestaat wetenschappelijk bewijs dat ze bepaalde klachten (bijvoorbeeld angst) kunnen verlichten, voor de meesten bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs. 

Een complementaire behandeling wordt gegeven door daartoe opgeleide artsen of therapeuten, zoals een (arts-)homeopaat of een natuurgeneeskundig therapeut. Zij proberen met hun complementaire behandeling een aanvulling te bieden op de reguliere behandelingen. Voorbeelden van bekendere complementaire behandelingen of consulten die je van hen kunt krijgen zijn mindfullness, acupunctuur en homeopathie, maar er zijn legio soorten te onderscheiden. Wij maken daarom onderscheid tussen de volgende 14 complementaire beroepen waarover je hier het nodige kunt lezen:

De Acupuncturist is een specialist in acupunctuur. Het betreft een onderdeel en behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Deze methode bestaat volgens velen meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met Chinese filosofie.

Een Shiatsu therapeut is een manuele behandelaar voor preventieve gezondheidszorg en therapie die je vitaliteit kan bevorderen, vermoeidheid helpt verlichten en de natuurlijke zelfhelende kracht van je lichaam stimuleert door druk toe te passen op specifieke drukpunten. Daarnaast geeft shiatsu de warmte van een zorgzame aanraking.

Homeopathie is een geneeskunde waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam geprikkeld en geactiveerd wordt. Het principe van homeopathische geneeskunde is dat iemand van een aandoening of ziekte kan worden genezen, door het toedienen van een homeopathisch geneesmiddel, dat bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende aandoening of ziekte.Homeopathische geneesmiddelen zijn mild, veilig en onschadelijk voor lever en nieren. Ze vormen geen belasting voor het milieu en worden niet op dieren getest. Daarmee is homeopathie een zeer duurzame en natuurlijke geneeswijze die goed is voor mens, dier en milieu. Een Klassiek homeopaat is een specialist die helemaal thuis is in dit vakgebied.

Een Mesoloog is een expert binnen het mesologisch concept van geneeskunde waarin reguliere kennis op effectieve wijze wordt geïntegreerd met kennis uit de complementaire geneeswijzen in diagnostiek en behandeling van vooral chronische aandoeningen. Tevens is deze geneeswijze gericht op de individuele benadering van de patiënt en op de zelfgenezende kracht van het organisme.

Een Energetisch therapeut is voor de diagnostische informatie o.a. aangewezen op informatie die niet langs de gebruikelijke zintuiglijke weg verkregen wordt, maar berust op zogenaamde buitenzintuiglijke waarneming. “Heldervoelen” is vaak hoe Energetisch therapeuten het noemen, maar andere bijzondere termen komen voor. Het energetisch systeem zou allerlei informatie bevatten over de gezondheidstoestand uit je verleden, heden en zelfs je toekomst. Het is aan de therapeut om de informatie die verkregen wordt op een goede manier te interpreteren en toe te passen in de behandeling.

Coaching en mentoring zijn activiteiten op het gebied van professionele, organisatorische en persoonlijke ontwikkeling, gericht op individuen, teams, organisaties of bredere contexten en met het speciale doel om het vertrouwen van anderen in hun eigen ideeën en vooruitzichten te vergroten en hen te helpen zien. Een Coach of mentor test alternatieve manieren om de competenties, besluitvorming en verbetering van de kwaliteit van leven te optimaliseren. Voorbeelden van coaches zijn: loopbaancoach, leefstijl coach, mental coach, vitaliteitscoach en kindercoach.

De Massagetherapeut geeft massagetherapie wat een vorm is van manueel (met de handen) praktiseren waarbij het de bedoeling is om klachten die zijn ontstaan door onbalans (pijn in spieren en gewrichten of organen) in het lichaam te verminderen en tevens een buffer voor het lichaam op te bouwen. Deze therapeut spreekt het zelfhelend vermogen van je lichaam aan door je lichaam van een actieve toestand (het lichaam staat op de modus werken/vechten of vluchten) naar een inactieve toestand (je lichaam komt in rust en herstel en bouwt zichzelf weer op) te brengen.

Reflexzonetherapie wordt in de volksmond ook wel reflexologie, voetzoolreflex of voetreflex genoemd. Ze gaat ervan uit dat op de handen en voeten zones liggen, die corresponderen met alle organen en andere delen van het lichaam. Het lichaam wordt als het ware weerspiegeld op de voeten en handen. Als een Reflexzonetherapeut deze (reflex)zones op een speciale manier worden gemasseerd, reageert het lichaam. Het zelfherstellend vermogen wordt gestimuleerd waardoor klachten verminderen of verdwijnen. Reflexzonetherapie is een natuurlijke geneeswijze die niet de klachten zelf aanpakt, maar juist de oorzaken van deze klachten.

Kinesiologie betekent letterlijk 'bewegingsleer'. Het is een methode die de mens in zijn totaliteit benadert. Door middel van spiertesten, waarbij de Kinesioloog zachte druk op verschillende spieren uitoefent, worden disbalansen zichtbaar. Deze methode werkt met het stress-reflexmechanisme van het autonome zenuwstelsel.

Haptotherapie wordt steeds populairder. Wat het precies inhoudt, is lastig te omschrijven. Er wordt gepraat, net als in de psychotherapie, maar daarnaast gaat het om aanraken en vooral om voelen. Wij mensen worden als voelers geboren, maar tot denkers gemaakt. De Haptotherapeut zal je in contact brengen met je gevoel. Onze samenleving is ontzettend rationeel ingesteld. Mensen houden zich in onze maatschappij, die voornamelijk is gericht op efficiëntie en prestatie, vooral bezig met ‘wat vind ik ervan, of meer nog: wat vindt ‘men’ ervan in plaats van dat we ons de vraag durven stellen: wat doet iets met mij? Hierdoor raken we in de loop van de tijd vervreemd van wat we voelen en daarmee van ons lichaam. We weten soms niet meer wat we voelen en we voelen soms dan ook even helemaal niet meer. Zo kun je echt geblokkeerd raken. Dat kan zowel emotioneel, maar ook fysiek. Zo kun je allerlei klachten ontwikkelen zoals hoofdpijn of buikpijn. Herken je je in deze problematiek, maak dan eens kennis met deze bijzondere therapeut.

Voor de Natuurgeneeskundig therapeut is iedere patiënt uniek en wordt dus individueel benaderd. Er wordt gekeken naar de unieke eigenschappen van deze persoon (sociale en fysieke omgeving, leefsituatie, voorgeschiedenis, klachten, persoonlijkheid). De ziekteopvatting van een geneeskundige is anders dan medisch gebruikelijk is. De ziekte wordt niet als een onderdeel van de persoon gezien (dus een afwijking aan een orgaan), maar van de gehele persoon. Gezondheid is een evenwicht en harmonie in het gehele leven en in de volledige persoon. Het beroep van een Natuurgeneeskundige is een beroep gebaseerd op het verlenen van natuurgeneeskundige zorg in het kader van gezondheid en ziekte, uitgaande van natuurgeneeskundige principes en therapievormen. Deze therapievormen zijn gebaseerd op moderne natuurwetenschappelijke inzichten, op traditionele, energetische en empirische kennis. Een natuurgeneeskundige bestrijdt geen ziekten, maar richt zich op herstel van gezondheid. De patient wordt hierin ook toegerust met nieuwe kennis, vaardigheden en bewustwording zodat de patiënt de eigen gezondheid op lange termijn zelf in stand kan houden, voortbouwend op wat de patient van de ziekte en behandeling heeft geleerd. De patient wordt als partner gezien.

Een Osteopaat is een manueel onderzoeker- en behandelaar van het bewegingsapparaat, van organen en weefsels in het lichaam. De osteopaat onderzoekt en behandelt de bewegingsmogelijkheid van al deze systemen en zoekt naar bewegingsbeperkingen die een verband kunnen hebben met je klacht. Osteopaten maken gebruik van uitgebreide praktische kennis over anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie. Een osteopaat zal alle blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam, die met de klacht verband houden, in kaart brengen. Zo gaat hij op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandelt deze door middel van manipulaties, spiertechnieken en mobilisaties. De osteopaat geneest niet maar moedigt het lichaam aan om zelf te genezen. Dit doet hij door blokkades en bewegingsbeperkingen die een genezing in de weg staan, op te heffen. De osteopaat maakt hierbij geen gebruik van apparatuur of medicijnen.

Een Chiropractor kun je benaderen wanneer je behoefte voelt om de mobiliteit van je gewrichten te verbeteren, bijvoorbeeld na een val, of na langdurig herhaalde belasting zoals zitten in een ongezonde houding. Behandelingen worden vooral gebruikt om de pijn te verlichten in spieren, gewrichten, botten en bindweefsel. De behandeling kan bestaan uit één of meer handmatige aanpassingen van de gewrichten, waarbij de chiropractor een gecontroleerde, plotselinge kracht gebruikt om de bewegingskwaliteit te verbeteren. Veel chiropractors nemen daarnaast ook voedingsadviezen en rehabilitatie-oefeningen op in het behandelplan. Het doel van de totale behandeling is om het functioneren van de rug te herstellen, blessures te voorkomen en pijn te verlichten.

Aandachtspunten ter beoordeling van kwaliteit:

Wees zéér kritisch en staak de sessie onmiddellijk als de behandelaar:

  • vol overtuiging beweert al veel mensen met een ernstige ziekte te hebben genezen;
  • zegt een ernstige ziekte te kunnen genezen, zonder enig bewijs daarvan te hebben in de vorm van wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in erkende medische vakbladen;
  • exhorbitant dure middelen zonder gedegen keurmerk aan je wil verkopen of je hiervoor verwijst naar een speciale winkel;
  • beweert dat je beter niet aan een reguliere behandeling kunt beginnen of je adviseert die te stoppen;
  • zegt allerlei verschillende ziektes met één middel of toestel te kunnen genezen.
Bekijk zorgverleners