Psychologische zorg | Zorgr

Wat valt daaronder?

En wat kun je ermee?

Full width background: 
image/svg+xml

Psychologische zorg

Psychologische zorg is gericht op het gedrag, gevoel en de geestelijke gezondheid van de mens. Met een Psycholoog bijvoorbeeld kun je praten over je gevoelens en de problemen waarbij je hulp nodig hebt. Kom je er zelf niet meer uit dan kan een psycholoog helpen met het vinden van antwoorden op algemenere psychologische hulpvragen. De psycholoog, seksuoloog, relatietherapeut en coach zijn de meest voorkomende beroepen binnen deze categorie. 

Een Seksuoloog geeft psychologische behandelingen van seksuele problemen. Het gaat hierbij om een gesprekstherapie in combinatie met opdrachten die je thuis uitvoert. Je kan rechtstreeks een afspraak maken bij een seksuoloog. Een klinisch seksuoloog zal je trouwens meestal eerst doorverwijzen naar een arts om in kaart te brengen of er een fysieke oorzaak is van het probleem. Op die manier sluit je lichamelijke oorzaken uit of kan je je eventueel hiervoor laten behandelen alvorens een psychotherapie te starten. De titel 'seksuoloog' is niet beschermd. Om zeker te zijn dat je met een professional werkt, ga je het beste even in het profiel na of hij of zij geregistreerd staat als klinische seksuoloog bij de Nederlandse vereniging voor Seksuologie of de Vlaamse Vereniging voor Seksuologen.

Een Relatietherapeut helpt bij relatieproblemen. Hij of zij kan zich ook systeem- of gezinstherapeut noemen. Bij relatie- en systeemtherapie wordt er namelijk vanuit gegaan dat je deel uitmaakt van een systeem (zoals een gezin of partner relatie). Er wordt gekeken naar de wisselwerking in dit systeem. Als het gehele gezin wordt betrokken in de behandeling, dan is er sprake van gezinstherapie. Een relatietherapeut zal met jou en je partner op zoek gaan naar andere manieren om met de bestaande problemen om te gaan. Er wordt samen met jullie gezocht naar de achtergrond van de problematiek. Vaak wordt gekeken naar het gezin van herkomst: dat kan soms veel inzicht geven in het ontstaan van problemen. Ook wordt er vaak geoefend met het op een meer constructieve wijze communiceren met elkaar. Jullie krijgen huiswerkopdrachten mee om samen te oefenen met datgene wat in de therapie sessie aan de orde is geweest.

Coach (EMCC) Coaching en mentoring zijn activiteiten op het gebied van professionele, organisatorische en persoonlijke ontwikkeling, gericht op individuen, teams, organisaties of bredere contexten en met het speciale doel om het vertrouwen van anderen in hun eigen ideeën en vooruitzichten te vergroten en hen te helpen zien. Een coach of mentor test alternatieve manieren om de competenties, besluitvorming en verbetering van de kwaliteit van leven te verbeteren. Voorbeelden van coaches zijn: loopbaancoach, leefstijl coach, mental coach, vitaliteitscoach en kindercoach maar er zijn tal van vormen en specialisaties te onderscheiden. Om duiding te geven aan kwaliteit van werken van coaches en mentoren hanteren wij onder deze categorie de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) norm voor specialisten in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en tal van andere landen. 

De EMCC wil in heel Europa een 'good coaching practice' bevorderen, die door opdrachtgevers en gebruikers van coaches mag worden verwacht. In dat kader zorgt de EMCC voor 4 Europese kwaliteitskeurmerken:  European Individual Accreditation (EIA) voor coaches en European Quality Award (EQA) voor opleidingen voor coaches. En ook ESIA en ESQA. Deze keurmerken worden geleidelijk ingevoerd in alle landen waar de EMCC actief is, waaronder Nederland. 
Klik hier voor meer informatie over de EMCC.

Bekijk zorgverleners