Voetzorg | Zorgr

Wat valt daaronder?

En wat kun je ermee?

Full width background: 
image/svg+xml

Voetzorg

Voetzorg is een overkoepelende term voor podologie, podotherapie, pedicure en orthopedische steunzolen. Als Zorgr richten wij ons vooralsnog met name op de Podoloog, Podotherapeut en Pedicure binnen deze categorie. Hieronder lees je meer over deze beroepen!

Podotherapie is een wettelijk erkend paramedisch beroep. Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Paramedisch wil zeggen dat de podotherapeut op verwijzing van een arts of specialist werkt. Wat behandelt een podotherapeut? Een podotherapeut behandelt veel verschillende klachten, zoals standafwijkingen aan voeten, specifieke voetproblemen bij kinderen, standafwijkingen van de tenen/nagels, overbelastingsklachten, vermoeidheidsklachten, sportblessures, klachten bij Diabetes Mellitus en Reuma of problemen elders in het lichaam veroorzaakt door een afwijkende voetstand of looppatroon (knie/heup en/of rug)

Een professionele Podoloog voert eerst een grondige anamnese uit waarbij naast de algemene gegevens de huidige klacht met bijhorende voorgeschiedenis worden geïnventariseerd. Uiteindelijk is het de bedoeling om, uit de anamnese, de hulpvraag van de patiënt in kaart te brengen. Vervolgens wordt altijd een klinisch onderzoek uitgevoerd om de een eventuele diagnose van een verwijzende arts te specificeren, meestal gevolgd door een volledig biomechanisch onderzoek. Dit houdt in dat standen van botstukken ten opzichte van elkaar worden gemeten in een onbelaste en belaste situatie. Daarnaast wordt kwalitatief bekeken hoe het bewegingspatroon van een patiënt eruit ziet, via videoanalyse.

Een Pedicure is specialist in het verzorgen van de voeten van mensen. Soms moeten je voeten verzorgd worden vanwege een medische noodzaak zoals diabetes, maar je kunt ook je voeten mooier te laten maken bij een pedicure zodat je met verzorgde voeten in die toffe zomerschoenen kunt stappen. Je kunt om diverse redenen een pedicure opzoeken. Houd er rekening mee dat de meeste pedicures op afspraak werken, maar er bestaan ook pedicures waar je naar toe kunt zonder afspraak. Ook altijd prettig: kies voor een ambulant pedicure die bij je thuiskomt als je bijvoorbeeld slecht ter been bent.

Bekijk zorgverleners